Wijnimport Oostenrijk

Oostenrijk heeft een wijngaard opervlak van circa 60.000 hectare. De Oostenrijkse wijnen nemen hiermee de 18-de plaats in op de wereldranglijst. Oostenrijk produceert ca. 1% van de wereldproductie aan wijn. Gemiddeld genomen hebben de wijnboeren er slechts 1 à 1,5 hectare wijngaard en er zijn weinig producenten met meer dan 25 hectare.Oostenrijkse wijnen onderscheiden zich door een heel eigen smaak, gecombineerd met een gemiddeld zeer hoge kwaliteit. Dat hoge niveau is mede te danken aan de strenge wijnwetgeving en de bijbehorende kwaliteitscontrole die het land sinds 1985 kent.

Deze wijnwetgeving heeft tot gevolg dat er wijnen worden gemaakt die van begin tot eind volkomen helder en zuiver zijn. Oostenrijkse wijnen zijn over het algemeen rijker aan alcohol en worden overwegend droog gevinifieerd. De wijnbouw in Oostenrijk is zeer traditioneel. De oogst gebeurt vrijwel uitsluitend handmatig en veel producenten werken grotendeels biologisch.

Oostenrijk kent veel typische inheemse druivensoorten, die wijnen met een bijzonder eigen karakter opleveren. Gelukkig is er in Oostenrijk geen trend om de eigen druivensoorten te verlaten voor internationaal bekendere druivensoorten zoals Chardonnay en Merlot. De wijnboeren kennen de kwaliteiten van hun “eigen” druivensoorten en zijn er trots op.

De belangrijkste witte druivensoorten zijn o.a. Grüner Veltliner, Welschriesling, Neuburger, Riesling, Weissburgunder (= Pinot Blanc), en Muskat-Ottonel. De belangrijkste rode druivensoorten zijn o.a. Zweigelt, Blaufränkisch, St. Laurent en Blauer Portugieser. De productie van rode wijn is de laatste jaren sterk toegenomen. Momenteel wordt er ca. 70% witte wijn en 30% rode wijn gemaakt.

Wijngebieden Oostenrijk

Wagram