Wijnblog – Zomerwijnen

Pas uw wijnen aan in de zomer!

Eindelijk zomer!

Het is heerlijk weer in Nederland. Heel Nederland geniet en horecabedrijven hebben hun handen vol. Maar wat voor wijn schenken we bij dit mooie weer? Houden we het bij de standaard huiswijn, of pas je de wijn aan? 

Onderzoek kwaliteit van huiswijn

Uit onderzoek is gebleken dat horeca ondernemers bij de wijnkeuze vaak kiezen voor een goedkopere wijn als huiswijn. De reden waarom dit wordt gedaan is dat dit meeste winst oplevert op korte termijn. Maar de goedkoopste wijn levert niet het juiste resultaat op lange termijn en qua gasttevredenheid. Het gaat erom of de wijn smaakt, van goede kwaliteit is en uitnodigt om een tweede glas te nemen. Je blijft dan nog even zitten en geniet van je lekkere wijn. Gasten zijn bereid om meer te betalen voor een goed glas wijn. 73,6 % van de gasten vindt de huiswijn in de Nederlandse horeca van middelmatige kwaliteit en 23,6 % van slechte kwaliteit. Slechts 2,8% vindt de huiswijn goed. Ondanks deze cijfers kiest meer dan 62 % in een eetcafé of middenklasse restaurant de huiswijn. Het is dus voor de horeca van groot belang om een goede huiswijn te hebben en je te onderscheiden van je concurrenten. Door de juiste wijnkeuze zullen mensen sneller terugkomen, meer wijn drinken en zorgt dit voor positieve mond-tot-mondreclame.

Wijn & zon

Wijn is een natuurproduct waar een wijnboer veel invloed op kan uitoefenen. Hij zet al zijn arbeid en kennis in om de wijnstokken zo goed mogelijk te verbouwen. Daarnaast is hij altijd afhankelijk van  andere  factoren zoals de bodem en het klimaat. 

Zon zorgt ervoor dat de druiven groeien en voldoende suikers ontwikkelen . De suikers worden later tijdens de gisting omgezet in alcohol. Vooral in de laatste weken voor de oogst is het voor wijnboeren erg belangrijk om bij te houden hoe veel zon de druif heeft gehad. De wijnboer meet het suikergehalte met een zogenaamde Öchslemeter. De hoeveelheid suiker bepaalt uiteindelijk het alcoholpercentage wat de wijn zal krijgen.   In de laatste weken van het rijpingsproces ontstaan er een grote verandering in het suiker/zuur gehalte. De suikers nemen toe en de zuren bouwen af.  Indien er te vroeg (te groen) of te laat wordt geoogst is de verhouding niet goed meer en smaakt de wijn niet lekker.

Als een druif te veel zon heeft gehad is hij erg zoet, als hij te weinig zon heeft  gehad is hij doorgaans erg zuur. Elke druif heeft een ander aantal zonuren nodig. De ene druif wat meer, de andere druif heeft  iets minder zonuren nodig. Europa is verdeeld in 7 klimaatzones.  Zo ontstaat ook een verschil in de wijnen  Daarom zijn de druiven  uit de noordelijke klimaatzone A  zoals Solaris, Johanniter, Riesling, Rivaner en Pinot Blanc vaak te vinden in gebieden waar minder zon schijnt, zoals  Nederland, België, Luxemburg, Duitsland (m.u.v .het zuiden), het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken.

Aan de andere kant heb je  Chardonnay, Merlot en Cabernet Sauvignon.  Deze hebben meer zon nodig en zijn daarom te vinden in landen als Frankrijk, Chili of Californië

Sommige druiven hebben echt veel zon nodig, denk dan aan  bijvoorbeeld Monastrell uit Spanje of Malbec uit Argentinië.

Met enige verbazing las ik onlangs in de krant dat een klooster in Oosterhout ook Chardonnay gaat verbouwen. Waarschijnlijk schijnt daar de zon vaker?

Zomerwijn

Een zomerwijn moet naar mijn mening fris zijn met lekkere aangename zuren. Zo heb ik de voorkeur voor een heerlijke Riesling uit de Pfalz , om zo te drinken of als begeleider van salades en visgerechten. Maar ook een Nederlandse wijn, die gemaakt is van de Johanniter druif is een zeer goed alternatief. Deze druiven hebben minder zon nodig en zijn veel meer bestand tegen ziektes zoals meeldauw.  Wat een kwaliteit wordt er tegenwoordig gemaakt in Nederland.

Gisteravond samen met mijn vrouw op het terras nog een rosé gedronken. Heerlijk fris en kruidig van de Negromaro druif uit Puglia. Vanavond de barbeque aan, samen met een gekoelde fles Xenysel uit Jumilla. Op ongeveer 16 graden gekoeld proef je het fruit en de complexiteit van deze Monastrell druif. Ook de gekruide gerechten kan deze wijn prima aan. En als aperitief?  Een sappige Rivaner uit Luxemburg of een elegante Grüner Veltliner uit Oostenrijk?

Laat de zon nog maar even schijnen!