Wijnblog – Wild & Wijn

Hoe geniet u tijdens het wildseizoen?

Traditioneel wordt de periode vanaf 15 oktober tot 31 december  het “wildseizoen” genoemd, om die reden dat in deze periode de jacht op de meeste bejaagbare Nederlandse wildsoorten is toegestaan. Net zoals bij de asperges bestaat een vaste combinatie van wild en wijn niet. Er zijn veel mogelijkheden. Hoe geniet u tijdens het wildseizoen?

De smaak van ieder wild is anders met veel variatie. Zo is er verschil in smaak tussen een jong en een volwassen dier. Ook  de sauzen, specerijen en bereidingswijze bepalen de smaak van een wildgerecht.

Tussen vederwild en pelswild zit een groot verschil, ook in de wijnkeuze. Het is de moeite waard om een wijn te zoeken die goed harmonieert bij het wildgerecht. Als wijn en gerecht op elkaar afgestemd zijn krijg je een geweldige smaakbeleving.

Wild is het mooiste scharrelvlees dat er bestaat en daarom is de trend om de authentieke smaken van wild in hun waarde te laten. Hevige marinades en overheersende sauzen zijn uit de tijd.

Wat voor wijn kunnen we bij wild drinken?

Over het algemeen  kan gezegd worden dat lichtere wijnen bij lichte gerechten geschonken worden en zwaardere wijnen bij zwaardere gerechten. 

gans blog

Gans is de laatste jaren steeds populairder. Gerookt is wilde gans een goede combinatie met de Grüner Veltliner uit Wagram, Oostenrijk. Ook de Blanc de Pinot Noir uit de Pfalz, Duitsland is een goede combinatie. Beide wijnen zijn een natuurlijke combinatie van finesse en kracht.

ree blog

Ree, in Duitsland hebben ze het allang ontdekt, heerlijke Spätburgunder met gerijpte tannines is een prachtige combinatie. Vaak worden er paddenstoelen en andere gerechten met wat aardse tonen bij geserveerd. Zo proef je de elegantie en puurheid van het vlees en de wijn.

Natuurlijk is een wijn uit Rioja, Crianza of Reserva, een Ribera del Duero, Bourgogne of een Shiraz uit Maclaren Vale, Australië het proeven meer dan waard.

edelhert blog

Edelhert smaakt iets voller dan het vlees van ree. Dat vraagt ook om wat vollere wijnen met houtrijping. De tannines zijn dan wat zachter en in combinatie met het gerecht ontstaat een perfect “mondgevoel”. Wijnen zoals Barolo en Negromaro uit Italië, Malbec uit Argentinië en Pinot Noir zijn goede begeleiders. Met houtrijping kan ook een Merlot uit Zuid Afrika, een mooie Bordeaux of een Monastrell uit Jumilla de mooiste combinatie geven.

Denk ook aan de juiste schenktemperatuur. De ideale temperatuur van rode wijnen is 18 graden Celsius. Dit is dus iets koeler dan de gemiddelde kamertemperatuur in onze woonkamers. De wijn iets terugkoelen dus voor een smakelijk resultaat.

Wild en wijn is een zeer goed huwelijk. Probeer gewoon eens een wijn met bovengenoemde suggesties. Afhankelijk van het soort gerecht zit hier vast en zeker je lievelingscombinatie bij.

Er is maar één manier om je favoriete combi te vinden en dat is proeven! Alvast heel veel genot het komende wildseizoen.