Wijnblog asperges & wijn

Begint het al te kriebelen?

Het aspergeseizoen start officieel pas op 14 april maar er wordt nu al volop van genoten. Ik krijg vaak de vraag welke wijn er geschonken moet worden bij asperges. Één aspergewijn bestaat er niet. Wel zijn er diverse wijnen die uitstekend passen bij asperges met verschillende bereidingswijze en garnituren.

Over het algemeen passen aromatische wijnen zonder overheersende zoetjes of zuurtjes bij asperges. Wijnen met een subtiele en verfijnde smaak die niet de smaak van de asperges overheersen en anderzijds niet te licht zijn. Dominante wijnen met houtopvoeding komen in conflict met de zuren van de asperges.

Witte wijnen en asperges
De Pinot Blanc is doorgaans een uitstekende keuze bij de klassieke asperges met ham, ei en botersaus. Goede en originele alternatieven zijn een Rivaner of Auxerrois uit Luxemburg. Bij visgerechten en kruidige salades is een droge Riesling of een Grüner Veltliner een heerlijke wijn.

Horeca wijn asperges

Rode wijnen en asperges
Asperges met rode wijn gaan ook erg mooi samen. Een Pinot Noir of Spätburgunder is een goede combinatie bij gevogelte, tonijn of eend. Verrassend is ook een Sankt Laurent uit Oostenrijk bij lamsvlees en asperges. Heerlijk!

Kortom: voldoende keuze uit heerlijke wijnen dit voorjaar bij Nederwijnen. Ik wens jullie een mooie lente toe en geniet! Wilt u de wijnen proeven of persoonlijk advies? Maak eens een vrijblijvende afspraak.